Vakantie-informatie over Provence-Alpes-Cote-d'azur

Villa's met zwembad te huur in Provence-Alpes-Cote-d'azur

Provence-Alpes-Cote-d'azur

ALPES-COTE-D'AZUR

Het zijn met name Cannes, Nice, Antibes, Ste. Maxime en St. Tropez die de reputatie van deze meest bezochte kuststreek van Frankrijk hebben bepaald. Zelfs voor de revolutie en de Napoleontische Oorlogen reisden de mensen al naarde Rivièra, zoals deze smalle strook langs de Middellandse Zee ook wel wordt genoemd.Niet zo verwonderlijk, want de zon schijnt er bijna altijd en de zee... aangenaam van temperatuur en - hoe kan het ook anders - azuurblauw. Bekijk die zee ook eens van een hoog standpunt. Zittend op een hoge rots, tussen zingende cicadesen geurige kruidenstruiken komen de baaien, rotsen en het blauwe water pas echt goed tot hun recht.De Côte d'Azuris natuurlijk het toppunt van het mondaine leven en tegelijkertijd heerst altijd de bekende, typisch Franse, relaxte vakantiesfeer. De kleinere dorpen zijn iets rustiger en authentieker. Strijk waar dan ook neer op een terrasje en geniet van de Soupe au Pistou, de Aïoli, Ratatouille of de bekendere Salade Niçoise. De streek is verder natuurlijk bekend om de banden met beroemde schildersals Picasso, Matisse, Braque, Kandinsky en Miró. De musea staan er bol van. Ook dienen deze schilders als inspiratiebron voor lokale artiesten, die hun kunstwerken verkopen in galeries of bij de havens, zoals in St. Tropez.
Vergeet ook zeker niet een wat uitgebreider bezoek te brengen aan Nice, door velen beschouwd als de hoofdstad van de Côte d'Azur. De gezellige, soms smalle straten hebben talloze kleine winkeltjes, cafés en restaurants.

Provence-Alpes-Cote-d'azur-1
Provence-Alpes-Cote-d'azur-2
Provence-Alpes-Cote-d'azur-3
Toulon

Toulon ligt aan de voet van een reeks steile rotsen, die als het ware worden gekroond door een aantal vestigingen. De oude stadswijk heeft prachtige, schilderachtige straatjes. Ook qua kunst en cultuur kunt u hier uw hart ophalen. Vanuit de haven kunt u dagtrips naar de eilanden maken.

Hyères

In de omgeving ligt de bekende stad Hyères, even verrassend als verfrissend. Ook hier een uniek, oud stadsgedeelte dat enkel voor voetgangers toegankelijk is en heerlijke restaurants direct aan de zee.

Port Cros

Tenslotte vindt u hier een overvloed aan schiereilanden, baaien met zandstranden, kleine, gezellige dorpjes en unieke natuurgebieden op eilanden vlak voor de kust. Wij zijn verliefd geworden op Port Cros, een parel die doet denken aan de eilanden in de Caraïbische zee.

Provence-Alpes-Cote-d'azur-4
Provence-Alpes-Cote-d'azur-5
Provence-Alpes-Cote-d'azur-6
Saint Tropez

St. Tropez is zonder meer één van de grootste trekpleisters van de Côte d'Azur. Hier ziet u de rijken der aarde met hun prachtige jachten en dito limousines. Het dorp zelf heeft een mooie architectuur, veel winkels en natuurlijk een prachtige boulevard met veel café's, restaurants en clubs waaronder de de beroemde Club55.En wanneer u wel eens een film met Louis de Funès heeft gezien: u passeert al wandelend door het dorp vanzelf 'zijn' politiebureau.

Sainte Maxime

Iets verder naar het oosten ligt Sainte Maxime, een ideaal vakantieoord. Het is een bijzonder levendige plaats met veel winkels, cafés en restaurants en er is genoeg te doen om u tevreden te kunnen stellen.De zee leent zich hier uitstekend voor alle soorten watersport. Het licht aflopende zandstrand is bijzonder kindvriendelijk.Uw fruit, groenten, vis en andere producten kunt u elke dag vers op de markt kopen.

Les Issambres

Nog iets verder ligt Les Issambres, tegen het massief van Maures. Het plaatsje biedt 8 km kust met zandstranden en rustige baaien. De Mediterrane flora is hier rijkelijk aanwezig en strekt zich uit tot aan de zee. Verder vindt u er oude kerkjes en steeds weer verrassende vergezichten.U vindt hier ook een zeilschool en een duikschool.

PROVENCE

Achter de toeristische kustdrukte van de Côte d'Azur biedt het achterland, en wij vinden dat de èchte Provence, u bijzonder veel aan rust en natuurschoon. Bewonderd wordt deProvenceniet alleen door het bijzondere licht dat vele kunstenaars aantrok en nog steeds aantrekt, maar ook door de vele Romeinse enmiddeleeuwse bezienswaardigheden.

lavendel in de Provence
Provence-Alpes-Cote-d'azur-2
Provence-Alpes-Cote-d'azur-3

Kenmerkend zijn de weidse vergezichten en vooral ook geurige kruiden. Doe op een warme zomerdag uw ogen eens dicht en snuif de geuren op... Lavendel. Rozemarijn, Laurier. En hier en daar de sterke, typische geur van de vijgenboom en eucalyptus. Wie ééns de Provence heeft geroken, zal dat rijke bouquet aan geuren nooit meer vergeten. Die kruiden worden uiteraard sinds jaar en dag gebruikt en er worden talrijke smakelijke gerechten in de Provençaalse keuken mee bereid. Waar u ook gaat, het blijft schilderachtig. Vooral de kleine dorpjes opde hellingen van de bergen van de Haute-Provence zijn indrukwekkend. Het zijn de villages perchés (hooggelegen dorpen), die ook wel eens nids d'aigles (adelaarsnesten) worden genoemd.

In hetzelfde gebied liggen de lavendelvelden die goed zijn voor een belangrijk basis-ingrediënt voor de parfumindustrie, die rond Grasse is geconcentreerd.In de Provence vindt u ook de adembenemende Grand Canyon du Verdon, één van de grotere natuurwonderen van Frankrijk.Liefhebbers van vogels kunnen in de Camargue hun hart ophalen, met als wonderschoon schouwspel natuurlijk de grote groepen roze flamingo's.

Marseille

Dichtbij de Camargue ligt Marseille, hoofdstad van de regio en één van de vijf grootste steden van Frankrijk. De boeiende geschiedenis van Massalia, zoals Marseille vroeger heette, gaat terug tot 600 v.C. Hier kwam als eerste de druif binnen in Frankrijk. En het hoort er hier natuurlijk bij: geniet op een van de vele terrasjes van de beroemde Bouillabaisse, die hier zijn oorsprong vindt.

Marseille
Provence-Alpes-Cote-d'azur-5
Provence-Alpes-Cote-d'azur-6
Luberon

Een schrijver zei ooit over het Luberon-gebergte: 'Een mooiere natuur is er niet.' Wie veel van de wereld gezien heeft zal dat kunnen bestrijden, maar feit is, dat de natuur hier inderdaad erg prachtig is. Door het zachte klimaat en de heldere lucht zult u hier verbazingwekkende contrasten van de rijke en veelzijdige natuurkunnen waarnemen: stroken paarse lavendel wisselen af met verschillende nuances groen van de bossen, flamboyante okerkleurige kliffen en witte, robuuste kalkrotsformaties.