Vakantie-informatie over Bourgogne

Villa's met zwembad te huur in Bourgogne

Bourgogne voor lekker eten

Bij het horen van de naam Bourgogne denken we al vrij snel aan 'een Bourgondische maaltijd'. Welnu, daarin zult u in deze streek absoluut niet teleurgesteld worden. Gastronomisch gezien is dit één van de rijkste provincies van Frankrijk. In tal van restaurantsserveert men uiteraard de Coq au Vin en de Boeuf Bourguignon, welke gerechten hier beide zo'n beetje geboren zijn. Maar als u erom vraagt, krijgt u ook de 'geheime' specialiteiten te proeven. Een wat minder bekend voorgerecht is de 'Jambon Persillé' - ham en peterselie in witte wijn-gelei. En over het begeleidende glas wijn... ach, u moet zelf maar ontdekken hoe mooi de vele rode en witte Bourgognes hier tot hun recht komen. Sommige van de beste wijnen ter wereldkomen hier vandaan...
Een tocht langs de verschillende wijngaarden en wijnhuizen is overigens zeer aan te raden. Er zijn speciale routes uitgezet, die - los van de wijn - op zich al de moeite waard zijn.

Bourgondië1
Bourgondië2
Bourgondië3

Het hele gebied - en dat is nogal wat - wordt gekenmerkt door een wisselend landschap.Danrijdt u weer tussen weilanden met de typische witte Charolais-koeien, dan weer in kleine dalen tussen beboste heuvels, dan weer door uitgestrekte wijnvelden, dan weer door geurende korenvelden. En overal treft u de leukste, schilderachtige plaatsjes.Wat u in ieder geval zal opvallen, is de enorme rust waarmee men leeft. Alles gaat ongehaast en met een jaloersmakende ontspannenheid, die gelukkig ook zijn weldadige invloed op u zal uitoefenen.Een paar weekjes Bourgogne en u bent echt een heel ander mens.

Bourgondië4
Bourgondië5
Bourgondië6

Geschiedenis en cultuur vindt u er ook volop. Zowel in de steden als in de kloosters zult u veel interessants uit de historie kunnen vinden, dat we voor een groot deel te danken hebbenaan de hertogen van Bourgondië, die in de late Middeleeuwen één van de machtigste staten in Europa bezaten. Nevers (in de Nièvre) is bekend door het aardewerk en het paleis, maar vooral ook door Ste. Bernadette, die - net als de Schone Slaapster - in een glazen tombe in het Couvent-St. Gildard ligt.

Voor liefhebbers van kunst, architectuur en culinaire specialiteiten is Dijon een paradijsje. Kijk ook eens naar boven, naar de veelkleurige daken op de historische panden, al zullen dieeigenlijk onmogelijk aan uw aandacht kunnen ontsnappen. De geglazuurde dakpannen zijn geometrisch ingelegd en geven de gebouwen een heel eigen, laat-middeleeuws gezicht.De Côte d'Or bestrijkt de Côte de Beaune en de Côte de Nuits, een ongeveer 50 kilometer lange, vrijwel aaneengesloten wijngaard, die zich uitstrekt van Dijon tot Santenay. Aan de ene kant ligt het vlakke Saône-dal, aan de andere kant en een bebost plateau. De benaming Côte d'Or - gouden heuvelrug - is afkomstig van de roodgoud gekleurde aarde, waarin de belangrijkste Bourgondische wijnstokken wortelen. Het onderscheiden van de verschillende kenmerken van de wijngaarden is voor leken amper te doen. Een vuistregel is dat de beste wijnen vrijwel alle afkomstig zijn uit het gebied ten westen van de N47.